312017maig
Com ens parla l’inconscient?

Com ens parla l’inconscient?

Sovint, els nostres conflictes quotidians reflecteixen algun aspecte del propi món interior, d’allò que ignorem de nosaltres mateixos. I es manifesta d’una manera punyent, sempre a través de les nostres circumstàncies perquè necessita que hi parem atenció.

Acostumem a tenir una concepció determinada de qui som i com. Aquesta autopercepció ens resulta coherent amb el que volem ser. Tanmateix, però, a vegades ens n’adonem que, en el fons sentim sentiments contradictoris, volem i dolem, dubtem, notem inseguretats indefinides, dificultat per determinar-nos amb un posicionament clar. És com una mena de sensació que dins nostre hi conviuen diferents versions del propi jo, discutint-se entre elles. Altres vegades, no en som gens conscients i, tot d’una tenim una reacció inesperada, del tot diferent del que voldríem haver dit o fet i ens sorprenem dient o fent just el contrari del que volíem; ens sorprèn un estirabot o una resposta sobtada que no ens encaixa; o bé ens quedem del tot bloquejats davant una situació, i no en sabem el per què.

Totes aquestes vivències, entre d’altres, són manifestacions del propi inconscient que, a vegades se’ns imposa per tal que ens adonem que, en nosaltres hi ha també una part que té una intencionalitat pròpia que ens resulta desconeguda.

En l’interior de cadascú hi rauen forces i tendències diverses que desconeixem, i tenen la seva intensitat, valors diferents dels que ens reconeixem, i ens impulsen, malgrat nosaltres mateixos i la nostra voluntat conscient. Aquesta és la nostra vessant inconscient, els aspectes que ens desconeixem i que, hi ha temporades que ens ho desgavellen tot, perquè reclamen la nostra atenció.

Les etapes crítiques a la vida, acostumen a ser ocasions privilegiades per esbrinar quin altre desenvolupament ens revela l’inconscient. Per això, en aquestes circumstàncies estranyes i sovint també doloroses, ens pot convenir confiar en alguna persona que ens pugui ajudar a comprendre’ns i a ressituar-nos.