12020abr.
Informa’t bé!

Informa’t bé!

Estem vivint una situació excepcional i és natural que necessitem mantenir-nos informats. La barreja d’emocions i sentiments com la tristesa, la incertesa o la por ens fan créixer la necessitat de saber què està passant i així potser sentim una mica més de control enmig d’aquest moment tan desconcertant.

Ara bé, l’excés d’informació i de canals pels quals ens arriba (alguns més fiables que d’altres) poden convertir el que en principi ens ha d’ajudar a mantenir certa calma, en una font d’angoixa. Així doncs pren molta importància el com i en quina mesura presentem la informació als nostres fills i filles, és a dir, que com a pares és bo que exercim la funció de filtre de la informació que els hi arriba, per tal de protegir-los de la voràgine informativa.

Creiem que és important que ajudem als infants a comprendre que les mesures que s'estan prenent són excepcionals i posen en joc diferents valors com la convivència familiar, la contenció, la solidaritat i la responsabilitat col·lectiva. 

En aquest sentit proposem:

♥   Donar la informació justa i de qualitat.

♥   De manera senzilla, adequada al nivell de comprensió del vostre fill o filla. Hi ha contes i històries que us poden servir per explicar-ho als més petits:

En aquest conte podeu trobar una manera senzilla i clara per entendre què és un virus i també una ajuda per poder posar nom a totes aquestes emocions i vivències que poden apareixer en aquesta situació de confinament.

Rosa contra el virus

En aquest material trobareu una explicació molt planera i visual del COVID-19, consells per prevenir-lo amb família a més d'exercicis pràctics i creatius sobre les emocions d'un mateix i els del voltant. 

 

♥   Mirar les notícies com a màxim un o dos cops al dia.

♥   Existeixen canals com  info-K  que adapten les notícies als mes petits.

♥   Buscar un moment concret del dia per respondre les inquietuds i preguntes dels fills, evitant així que el coronavirus sigui tema de conversa durant tot el dia.. Podeu instaurar per exemple la:

Podeu al llarg del dia anar escrivint o dibuixant les vostres preocupacions o preguntes, i anar-les dipositant en una capsa. I a una hora concreta acordada, podeu revisar el contingut de la capsa i parlar-ne tots junts. 

Des de ben xics, als nostres fills els agrada participar del món dels adults aportant propostes, idees… que, per eixalabrades que siguin, reforcen els vincles, els fa sentir partíceps i ens ajuda a tots a jugar amb els mons imaginaris, amb les possibilitats diverses, que ens mouen dinàmiques relacionals i creatives, encara que només es quedin en aquestes elucubracions compartides. Té el mateix funcionament que la capsa de les preocupacions: cada membre de la família diposita al llarg del dia propostes, idees, desitjos...el què sigui que se li acudeixi per combatre i superar aquesta crisi sanitària del coronavirus. I a l’hora acordada, després de revisar el contingut de la capsa de les preocupacions, podeu revisar el contingut d’aquesta.