
Temps per a conèixer d’on vinc
Vivenciem el nostre arbre genealògic en família.
– Mare, i què feia la teva àvia? Com es deia? Seria la meva besàvia oi? I quines eren les aficions de l’avi? I era un pare sorrut o divertit?
– Saps filla? Quan jo tenia la teva edat, el teu avi em va ensenyar a escoltar els ocells… La iaia Maria sempre feia olor de brases calentes. Tenia les mans grans i morenes del sol…
Sovint creixem i vivim sense tenir gaire coneixement de les persones que esdevenen els nostres avis o besavis, o dels seus germans o germanes… Com era l’avi de petit? Quines eren les seves aficions? On va néixer?… I així hi hauria un munt d’interrogants davant dels quals no tenim mai temps d’aturar-nos, i molt menys compartir-los en família. Ara en tenim l’oportunitat.
Conèixer d’on vinc em permet comprendre i acceptar i celebrar més coses del meu viure i del dels altres, del qui sóc i qui som.
Per a aquests dies de confinament, us proposem una activitat familiar on poder recordar, revisar, compartir i festejar els orígens de la nostra identitat.
Fem un mòbil enginyós per a crear el nostre arbre familiar.
1A partir de penjadors tous o material similar que tingueu a casa, podeu crear una estructura lleugera que sigui fàcil de penjar i manipular. Per exemple:
Aquesta estructura la podem anar transformant a mesura que vivenciem el nostre arbre afegint o deformant les peces, en funció del que necessitem. Sempre intentarem que el conjunt mantingui una certa harmonia i equilibri.
2Cada dia podem dedicar una estona a xerrar d’un membre determinat de la nostra família. Preferiblement començarem pels més antics i ens anirem acostant al present per ordre cronològic. Ens reunim a prop de l’estructura a conversar: “quina música li agradava? ballava?“etc. A partir d’aquí podem escriure, dibuixar, cantar o ballar al voltant del seu món.
• Escrivim: entre tots en fem un retrat de paraules a partir de les quals podem crear un poema o una cançó, per exemple; també podem escriure una carta, o evocar els records que ens n’arriven, en el cas dels pares...
• Dibuixem i/o pintem: com ens la imaginem?... quins serien els seus colors?... fem un diari gràfic?...
• Cantem i ballem: podem reproduir una dansa popular a la que estigués avesada, o inventar una coreografia entre tots.
3El material que generem en cada trobada, l’anirem subjectant a la nostra estructura amb agulles d’estendre o similars, creant mica en mica el mòbil en qüestió.
En cada trobada sota l’arbre, recomanem tenir a disposició paper, cartró, fotografies, retalls de tela, retoladors, llapis de colors, diaris, pega de barra, tisores etc, per tal de poder guixar o escriure o pintar directament després de la conversa.
Un cop acabi el confinament, si l’estructura us fa nosa, podem recollir tot el que hem generat i crear-ne un àlbum que poguem consultar sempre que ens faci falta, siguem grans o siguem infants.
Esperem que aquesta proposta us engresqui i us convidi a crear i recrear, a conèixer i reconèixer, a fer conscient el que sempre ha estat vostre.